Våra Utbildningar

UTBILDNING

Förarintyg Båt


Varför ska du gå en förarintygskurs? 

Det är ett enkelt sätt att lära sig grunderna om livet på sjön – och för att lugnt och säkert kunna framföra en båt.

Men, förutom att det ger dig en trygghet när du är ute på vattnet, är det ett krav från många båtuthyrare att du som hyr ska ha utbildningen. Flera försäkringsbolag ger dessutom rabatt på båtförsäkring till den som har en nautisk utbildning och troligen innebär ett förarintyg att man även får köra vattenskoter om och när regeringen beslutar om körkort för dessa.


Kursupplägg 

Utbildningen sker på distans via Zoom vilket betyder att det inte spelar någon roll var du som deltar bor och att antalet deltagare per kurs är mer flexibelt då vi inte har någon lokalhyra - det är också 100% coronasäkert. 


Våra förarintygskurser består av föreläsningar och handledningstid där deltagarna har möjlighet att få hjälp med övningsuppgifterna. På handledningstillfällena har ett vi maxantal på 4 deltagare för att varje elev ska få tillräckligt med stöd - antalet handledningstilfällen anpassas därmed efter antal kursdeltagare. 


Detta måste du göra innan kursen börjar:

  • Anmäla dig till kursen och betala kursavgiften
  • Beställa hem kursmaterial, se nedan, i god tid före din utbildning - utan kursmaterialet kommer det bli svårt följa kursen och ännu svårare att plugga inför examinationen 


Examination

Utbildningen sker på distans, men examination måste tills vidare göras på plats hos en, av NFB godkänd, examinator. Efter avslutad kurs kopplar vi ihop dig med en examinator på en plats nära dig så att du kan boka tid för examination. 


Vad förarintyget lär dig

Förarintygskursen passar dig som vill utveckla ditt sjömanskap och fördjupa dina kunskaper inom säkerhet till sjöss, navigation, sjötrafikföreskrifter och annat som hör livet på sjön till. Du lär dig rätta och sätta kurs, navigera efter  och använda sjökort, sjömärken, använda plotter, sjökort och slå en knop på rätt sätt. Vi sätter ett stort fokus på säkerhet, navigation och sjövett, så att kursen gör dig till en säkrare båtägare och i förlängningen också gör ditt båtägande mer bekymmersfritt.


Framtida båtkörkort

I de flesta länder har man krav på båtkörkort och inom kort kommer det troligen att krävas i Sverige också. Sannolikt kommer förarintyget då att konverteras till båtkörkort. 


Vem ansvarar för förarintygets innehåll?

Nämnden för båtlivsutbildning (NFB) ansvarar för att utforma kunskapskraven för förarintyg som kursn leder till. NFB är en ideell förening som bildades i samarbete mellan Transportstyrelsen, Svenska Båtunion, Svenska Seglarförbundet och Svenska kryssarklubben. NFB utvecklar och bestämmer formen för flera utbildningar och intyg för svenskt fritidsbåtliv. De utbildar även de examinatorer som ansvarar för intygets prov.


Kursmaterial

Till kursen behöver du:

  • Båtkörkortet + övningsbok
  • Bestickpaket 
  • Övningssjökort 616 (ostkusten) eller 931 (väskusten)


Vi rekommenderar även att du köper Kort 1 


Önskar du även läsa kustskepparen kommer du också att behöva

  • Övningssjökort 61/93 
  • Sjötrafikföreskrifter


Allt material kan köpas hos Bryggboden. Glöm inte att beställa minst 2 veckor i förväg så att du har allt hemma när kursen börjar. Jag rekommenderar att du köper ditt eget material så att du senare, t ex i båten, kan slå upp och repetera moment som du glömt.


Pris 

Kursavgift 1895kr 

Examinationsavgift 625kr + 65kr för den blå boken

Vem leder kurserna?

Jag som leder kurserna heter Hanna Ericksson och har i över 15 år arbetat som seglingsinstruktör och coach, och har under flera år arbetat som kursledare.


Utbildningsgaranti

De flesta klara examinationen första gången, men ingenting kommer av sig själv och du måste vara beredd att läsa på och arbeta med kursen och materialet. Om du mot förmodan inte skulle klara examinationen, får du komma tillbaka vid nästa kurstillfälle utan kostnad.


Sagt om kursen! 

Beställ Kursmaterial 


Förarintyg

Kort 1 

Kustskeppare